Almedalsveckan handlar inte bara om politik; här samlas även ett 50-tal entreprenörer för att delta i en tävling för startup- och tillväxtbolag.

Arrangörerna av Serendipity Challenge framhåller att Sverige ligger i toppen (per capita) på den globala listan över antalet startupbolag med en värdering över en miljard dollar.

– För att fortsätta vara en ledande tech-hubb krävs långsiktiga politiska satsningar, liksom strategiska insatser från industri och akademi som påverkar både de entreprenöriella förutsättningarna och kulturen. Därför är det hög tid att lyfta fram entreprenörerna bakom Sveriges framtidsbolag i Almedalen, säger Omid Ekhlasi, tävlingschef för Serendipity Challenge.

Serendipity%20Challenge%20
Vinnare av Serendipity Challenge 2016 blev från vänster Cellinks vd Erik Gatenholm, mitten Min Doktors Charlotta Tönsgård, th Cellinks teknikchef Héctor Martíne.

 

Årets vinnare i den stora entreprenörstävlingen blev 3D-printingbolaget Cellink från Göteborg och den digitala vårdgivaren Min Doktor från Malmö.

Saeid Esmaeilzadeh, serieentreprenör och juryordförande i Serendipity Challenge, säger i ett uttalande att man hade att välja mellan 300 bolag i en extremt tuff konkurrens.

– Bland de slutgiltiga sju finalisterna utmärkte sig Cellink och Min Doktors innovativa lösningar och teknikhöjd. De är mycket värdiga vinnare.

Cellink%20

Cellink, Årets Startupbolag, uppges ha ”skapat en revolutionerande teknologi som förändrar läkemedelsutvecklingen och möjliggör att 3D-printa organ”.

I motiveringen för att utse Min Doktor till Årets Tillväxtbolag står det att företaget ”verkar i en traditionell bransch med stora utmaningar och har med teknik förbättrat mötet mellan användaren och leverantören. Man har på kort tid blivit en ledande aktör inom sitt område och lyckats attrahera externt kapital”.

Tävlingen arrangerades av Serendipity tillsammans med ”Industrin tar matchen” och riktar sig till entreprenörsledda bolag som bygger på en unik innovation eller affärsidé med potential på den globala marknaden.

Cellink och Min Doktor får ett tillväxtpaket till ett värde av 200 000 kronor vardera samt en plats i vinnardelegationen till Silicon Valley.

Inom kategorin Software/ERP återfinns det Linköpingbaserade bolaget Goli som utvecklar molnbaserade tjänster för produktions- och kapacitetsplanering, främst riktat mot landsting och sjukvård.

Daniel%20Gustavsson%20Goli

Golis vd Daniel Gustavsson säger till Ekonomit att man efter bara tre års verksamhet har fått ordentlig fart på utrullningen och nu är uppe i fem regioner och 17 sjukhus som använder företagets tjänster.

– I dagsläget används våra tjänster främst för att plocka upp data från kundernas produktionsdatabaser där exempelvis röntgenkliniker hämtar databasinformation som kopplas mot röntgenkamera. Men det handlar om en generisk lösning som även kan fungera på industriföretag, en sektor som vi kommer att satsa mycket på framöver.