Det lär dröja ytterligare ett par år innan de första kommersiella 5g-näten kan tas i bruk men redan nu kommer en rad företag med komponenter för den nya, snabba tekniken. Ett exempel är Intel som under den stora mässan Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas passar på att visa upp sina första 5g-modem. Därmed kommer man i fas med konkurrenten Qualcomm som redan i oktober presenterade sina chipssatser för 5g.

Intel5g

Enligt Intels roadmap ska man under året inleda testverksamheter ihop med både Ericsson och operatören AT&T för att testa videoöverföringar i hastigheter på 14 Gbit/s i en publik försöksverksamhet som ska dras igång i Texas huvudstad Austin.

Företrädare för AT&T säger under CES att man under första halvåret i år ska låta ett antal kunder få tillgång till tv-tjänsten DirecTV Now via ett nytt 5g-nät som bygger på den så kallade millimeter wave-tekniken (mmWave).

– Detta är ett viktigt steg i utvecklingen och innebär att vi nu kan lämna labbmiljöerna och rikta in oss på riktiga kundtester. Här tror vi att mmWave-tekniken kommer att spela en avgörande roll för utvecklingen inom 5g, säger Rick Hubbard, nätansvarig på AT&T.

Ericsson5g

Bland övriga testverksamheter som pågår kring 5g märks den australiska operatören Telstra som har ett nära samarbete med Ericsson. Redan i höstas kunde man köra testverksamhet i hastigheter på 22 Gbit/s med hjälp av den testutrustning som Ericsson använder. I Telstras nät använder man en tidig version av Qualcomms 5g-modem Snapdragon X50 som dock inte kommer ut i kommersiell version förrän under året andra hälft.

Under CES betonar företrädare för Intel att de produkter som nu visas upp kommer att ge operatörer möjlighet att snabbare dra igång sina satsningar på 5g. Den nya generation av Intels 5g-modem stöder nämligen inte bara mmWave utan även den mimo-teknik som möjliggör bättre mottagningsförhållanden och därmed bättre genomsnittshastigheter.

5g anses vara något av förutsättningen för att kunna hantera de massiva dataströmmar som uppkopplade prylar genererar. Ett exempel är inom fordonsindustrin som siktar in sig på självkörande system. Intels satsning inom detta område går under namnet Go där företaget nu lanserar både en molnplattform för datahanteringen och utvecklingsverktyg för de nya fordonsanpassade Atomprocessorerna och Xeonprocessorer för servrarna.

BMW%20sj%E4lvk%F6rande%20bil

I den fordonssatsning som Intel nu genomför ingår en testverksamhet ihop med BMW där man i mitten på året ska rulla ut 40 självkörande testbilar.