Bara någon vecka efter att finska HMD Global slutfört förvärven av viktiga licenser och patent från Microsoft Mobile och Nokia kan företaget nu lansera en första serie smarta telefoner under det klassiska varumärket Nokia. Först ut är modellen Nokia 6 som kör operativsystemet Android i stället för Windows Mobile som Microsoft kört på Lumiatelefonerna.

Nokia var under en lång rad år världens ledande mobiltillverkare men hade svårt att hänga med i det stora skiftet som följde i och med Apples lansering av iPhone samt övriga tillverkares satsningar på tryckkänsliga skärmar och Googles operativsystem Android kring 2007-2008. Under det andra kvartalet 2011 fick det anrika företaget se sig omspunget av Apple och samma år meddelade Nokia att man främst skulle satsa på operativsystemet Windows Phone i stället för det egna Symbian OS.

Två år senare förvärvade Microsoft Nokias mobilverksamhet men har aldrig lyckats få fart på försäljningen av Windowsbaserade telefoner.

Varumärket Nokia är dock fortsatt starkt och under 2016 har en grupp tidigare Nokiaanställda köpt rättigheten att använda det i nya telefoner, fast nu med det mer gångbara Android som operativsystem.

HMD Global etablerades i maj 2016 och har sitt huvudkontor i Espoo strax intill Nokia, vars verksamhet idag främst är inriktad på nätverksmarknaden enligt samma modell som Ericsson.

 

 

NokiaN1
Nokias surfplatta N1 från 2015.

 

Enligt det avtal som gällt sedan Nokia sålt sin mobilverksamhet till Microsoft får man inte satsa på mobiler men har däremot inget förbud mot exempelvis surfplattor vilket innebär att Nokia 2015 lanserade serien N1. Nu har man dessutom släppt ifrån sig en del personal som gått över till HMD. Det innebär även att man har representation i HMD:s styrelse. HMD Globals samarbete med Nokia innefattar även rätten att använda Nokias mobilpatent under de kommande tio åren. Samtidigt har HMD passat på att köpa loss en del tekniker från Microsoft vilket innebär att företagets kommande telefoner lär få en del likheter med Lumiaserien.

Nokia-6

Nokia 6, som lanserades 8 januari, är en telefon i det något lägre prissegmentet eftersom den inledningsvis ska säljas på den kinesiska marknaden med en prislapp kring drygt 2000 kronor. Den har en hd-skärm på 5,5 tum, kamera på 16 megapixel, internminne på 64 GB och en åttakärnig Snapdragonprocessor från Qualcomm.

Själva tillverkningen sker hos den taiwanesiska giganten Foxconn som förra året etablerade ett finskt dotterbolag under namnet FIH Mobile.

HMD Global har ännu inte gått ut med någon information kring ytterligare produkter men företag förväntas kunna lansera minst sex till sju nya modeller samt surfplattor under innevarande år.