Både HP och Dell har nu i dagarna presenterat sina vårkollektioner av bärbara datorer där de allra minsta modellerna är av särskilt intresse. Här återfinns uppgraderade versioner av både Dell XPS 13 och HP:s serier Spectre och EliteBook som alla blivit både lättare och mer kraftfulla.

HP%20EliteBook%20x360

HP framhåller att EliteBook x360 är marknadens tunnaste dator inom kategorin burkar som smidigt går att omvandla till surfplattor. Den finns med skärmstorlekar på antingen 13,3 eller 15,6 tum där båda har tillverkats enligt de militära kraven MIL-STD 810G som ska borga för särskilt hållbara chassin. De kan förses med Intels senaste processorer, Core i5 eller vPro i7, och den minsta modellen ska klara batteritider på upp till 16 timmar. HP använder sig av en laddteknik där löftet är att man ska kunna ladda batteriet upp till 50 procent på bara en halvtimme.

Bland finesserna med EliteBook x360 märks högtalare från Bang & Olufsen som tillsammans med dubbla mikrofoner ska ge en bättre ljudupplevelse vid konferenssamtal och liknande.

Spectre x360 har en skärm på 15,6 tum med 4K-upplösning och här är Intel i7 Core standard.

Dells%20XPS%2013

Dell XPS 13 jämförts ofta med Apples MacBook Pro men ligger steget före när det gäller övergången till Intels sjunde generation processorer "Kaby Lake". Till skillnad från Apples modell har Dell här satsat på både utgångar för usb 3, usb c och minneskort. Dessutom ska den ligga bättre till i pris eftersom en ingångsmodell med 4 GB ram och flashdisk på 128 GB ska säljas för motsvarande 8 000 kronor på den amerikanska marknaden.

Dell vill gärna framhålla att den version som går under namnet XPS 2-i-1 är världens minsta 2-i-1-dator med 13-tumsskärm. Den har 360-graders gångjärn som omvandlar den till surfplatta och kan skryta med batteritider på upp till 15 timmar. Även storebror XPS 15 har fått sig en översyn och Dell tror sig veta att den nya versionen är marknadens minsta bärbara dator med 15,6-tumsskärm.

dell_latitude_5285_2_in_1

Allra lättast i Dells nya utbud är dock Latitude 5000 med skärmstorlek på tolv tum. Den väger nämligen mindre än 900 gram.