Efter månader av utveckling har Microsoft nu kommit till skott med en mobil version av beslutsstödsplattformen Power BI. Den fungerar inte bara på Windowstelefoner utan även på enheter som använder Apples operativsystem samt Android.

PowerBI-Mobile-Devices

Microsoft är en ganska ny aktör på marknaden för beslutsstöd och den första versionen av Power BI dök först upp som en del av Office 365 i september 2014. Många av företagets konkurrenter har redan kommit till skott med mobila versioner av sina BI-produkter men nu är även Microsoft på banan. Det första steget mot detta kom i somras när Microsoft presenterade ett telefongränssnitt mot Power BI och under hösten kom även ett tillägg som gjorde det möjligt att kolla på BI-rapporter i telefonerna. Det som är nytt ny är en större uppdatering av Power BI Desktop som öppnar upp för att hantera hela beslutsstödsplattformen betydligt enklare i mobiler.

I ett uttalande säger Microsofts BI-chef Romi Koifman att alla nu kan skapa rapporter som är optimerade för telefoner.

Power%20BI%20mobile

Det sker genom att man drar och släpper de visualiserade vyer som skapats i Power BI Desktop till ett mobilgränssnitt och sedan anpassar detta för visning i valfri telefon. De som sedan ska använda och bearbeta rapporterna i telefonen kan hålla utkik efter en ny symbol i mobilappen där det framkommer att materialet är anpassat för mobiler. I mobilversionen förminskas menyrader och liknande för att ge mer skärmutrymme för själva innehållet.

Romi Koifman betonar att mobilanvändarna inte bara får tillgång till statiska rapporter utan även får realtidsuppdateringar direkt i telefonen eller surfplattan.