StaffHub är namnet på Microsofts nya molnbaserad plattform som är tänkt att använda för grupper som hellre jobbar från stranden än från kontoret.

Produkten riktar sig till grupper som jobbar på distans men ändå har behov av digital kontakt med sin arbetsgivare samt arbetskamrater att dela filer med.

Microsoft-StaffHub

StaffHub, tidigare kallad Project Sonoma, har funnit i en förhandsversion sedan i höstas men är nu klar som en integrerad del av Office 365. Arbetsgången är att gruppchefer eller annan ledande personal loggar in de anställda på sajten staffhub.ms medan övriga medarbetare hanterar sina uppgifter via de appar som finns för både iOS och Android.

Bland de viktigaste funktioner som Microsoft lyfter fram är schemahantering där distansarbetarna kan fylla i vilka arbetspass de deltagit på samt även lämna in önskemål kring ledigheter, byte av arbetsveckor och liknande. Därtill kan man använda apparna för kommunikation mellan olika medarbetare eller arbetsgrupper medan administratören kan skicka ut manualer, handböcker och annan dokumentation som sedan kan hanteras direkt i telefonen.

Mycket av tekniken bakom StaffHub kommer från det Mountain View-baserade företaget Genee som Microsoft förvärvade i somras. Genee var ett relativt nystartat företag som specialiserade sig på system som använder artificiell intelligens för hantering av arbetsscheman och liknande.

Enligt de uträkningar som Microsoft gjort finns det en enorm potential för produkter av det här slaget eftersom minst en halv miljard arbetare inte har tillgång till traditionella datorer.