Många myndigheter och företag som satsat på Windowstelefoner för sina anställda ser sig nu om efter alternativa lösningar. Det gäller exempelvis Kemikalieinspektionen som länge varit Microsoft trogna.

Microsoft inledde sin stora satsning på telefoner med Windows hösten 2010 då man tillsammans med tillverkare som HTC, Dell, Samsung och LG lanserade Window Phone 7. Året efter hakade även Nokia på tåget och kort tid därefter förvärvade Microsoft Nokias mobildivision. Trots dessa tunga aktörer vid sin sida lyckades Microsoft aldrig få fart på mobilsatsningen. Under 2011 hade Windowstelefonerna en marknadsandel på 3,6 procent men enligt analysföretagens senaste mätningar får man nu nöja sig med 0,4 procent.

hp-elite-x3-desk

I ett försök att bromsa den negativa utvecklingen bytte Microsoft namn på sitt operativsystem 2015 och har sedan dess satsat på Windows 10 Mobile vilket inneburit att man fått med sig HP i båten med serien Elite x3. Den kostar 8 000 kronor och här handlar det om en ganska rejäl pjäs med skärm på sex tum och vikt på strax under 200 gram. Ett användningsområde som HP lyfter fram med denna modell är att man via en dockningsstation kan koppla in både stor skärm, tangentbord och mus och därmed ersätta den traditionella datorn.

HP:s Elite x3 har funnits ute i ett halvår men har knappast kunnat bidra till en positiv vändning för Microsofts negativa spiral.

PeterLind%E9n

Bland de svenska myndigheter som stått vid Microsofts sida från början märks Kemikalieinspektionen vars it-chef Peter Lindén meddelar att man nu ska fasa ut Windowstelefonerna och i stället gå över till Apples iPhone.

– Som det ser ut nu finns det ingen framtid för Windows Phone. Microsoft pratar ju om att det ska vara kvar och de ska göra lurar för företag men utan konsumentmarknaden så blir det nog bara en ny Blackberry.

Kemikalieinspektionen har tidigare försett sina anställda med Microsofts Lumiatelefoner men Peter Lindén har inte varit helt nöjd med dessa.

– Det var billigt att köpa Windows Phone men de allra billigaste enheterna var helt enkelt för dåliga. Vet inte hur många vi bytt ut på grund av fel på display, startar om, låsningar etc. Och de dyraste Windowstelefonerna kostar ju lika mycket som den billigaste iPhone så då blev valet lättare.

Situationen är likartad på många andra håll och från Norge kommer rapporter om stora bekymmer för ett hundratal kommuner. Den norska tidningen Digi.no skriver att drygt 100 kommuner använder sig av Windowsbaserade telefoner för hemtjänstpersonal och liknande men nu ser sig om efter alternativa lösningar. Många använder sig av den finsk-svenska konsultjätten Tietos mobiltjänst Gerica som utvecklats specifikt för just Windows Phone.

– Just nu för vi en dialog med Tieto kring utvecklingen av en ny version av Gerica som stöder Android och först när den är på plats kan vi fasa ut Windowstelefonerna, säger Stein Schatvet, ansvarig för Oslo kommuns äldrevård.