Affärssystemleverantören Salesforce har hyrt merparten av en skyskrapa som ska stå färdig nästa år och blir västra USA:s näst högsta byggnad efter Wilshire Grand Center i Los Angeles.

SalesforceTower

Nya Salesforce Tower är med sin höjd på 326 meter ett nytt riktmärke i centrala San Francisco där den petar ner blott 260 meter höga Transamerica Pyramid till stans näst högsta byggnad.

På salesforcetower.com framkommer det att Salesforce fått ge sitt namn till byggnaden eftersom man ska husera på våningarna 1, 3–30 och högst upp på våning 61 med en total yta på 66 300 kvadratmeter.

Det är en satsning som kostar Salesforce 650 miljoner dollar under den 15 år långa hyrestiden som inleds i år.

Salesforce Tower har kostat cirka tio miljarder kronor att bygga men den stora investeringen till trots rådet det delade meningar om hela skrytprojektet. På den välbesökta fastighetssajten San Francisco Curbed har bygget röstat fram som en av San Franciscos 20 fulaste och dessutom är många av staden invånare missnöjda med att det inte finns någon möjlighet för utomstående att få njuta av utsikten från toppen.

Även i London har Salesforce valt att satsa på höjden, nämligen den 230 meter höja skyskrapa som Skanska byggt på 110 Bishopsgate. Även här hade man hoppats på att kunna sätta sin logga på skrapen eftersom man hyrt in sig i 15 år på ett stort antal våningar. Myndigheterna i London gav dock tummen ner och nu är det officiella namnet helt enkelt 110 Bishopsgate medan många säger Heron Tower.

Turning%20Torso

Som kuriosa kan nämnas att Världens högsta byggnad är Burj Khalifa i Dubai som sticker upp 828 meter i skyn. Det kan jämföras med Sveriges högsta byggnad, lilla Turning Torso i Malmö som bara är på 190 meter.

Den högsta byggnaden i USA är One World Trade Center i New York som mäter 541 meter på höjden.