Spark Board är namnet på Ciscos nya whiteboard som ska konkurrera med produkter som Microsofts Surface Hub och Googles Jamboard. Det handlar om Ciscos första produkt som enbart är kopplad till molnet. Cisco anser att detta öppnar bredare möjligheter för samarbeten eftersom det går att ansluta sig och kommunicera oberoende av vilka enheter som används eller var man befinner sig.

För att koppla upp mobilen mot skärmen när man befinner sig på ett möte i konferensrummet räcker det med en knapptryckning på appen eftersom identifieringen sker via ultraljudsteknik.

Cisco%20Spark%20Board

Kommunikationen sker sedan via ett konferenssystem som hanteras via både mobilappar, surfplattor, pc eller Mac. Det går under namnet Spark och kallas ibland för ”Slack-dödare”, särskilt sedan man förra året omvandlade Spark från en enklare meddelandetjänst till en helt molnbaserad plattform för all typ av kommunikation, inklusive videokommunikation, på företag.

Här kan man skapa projektrum och teamrum där man kan skicka meddelanden, dela filer, rita whiteboard och ha videomöten med kollegor och samarbetspartner utanför företaget.

Målet med Spark Board är att det ska vara enhet att hantera, något som knappast kan sägas om Ciscos traditionella videokonferenssystem. Dessutom lovar Cisco att det nya systemet ska bli billigare jämfört med konkurrenter som Googles Jamboard och Microsofts Surface Hub.

Här talas det om priser kring 5 000 dollar för en enhet med skärm på 55 tum att jämföra med Surface Hub som har ett ingångspris på 9 000 dollar medan Jamboard är prissatt till cirka 6 000 dollar.

Senare under året kommer Spark Board även med skärmstorlek på 70 tum. Båda skärmarna är tryckkänsliga, har 4k-upplösning och inbyggd kamera.