Nätverksgiganten Cisco har gått ut med en varning om ett allvarligt fel i viktig komponent. Felet innebär att produkter som routrar och switchar riskerar fallera inom 18 månader. Mycket tyder på att den felande produkten är en så kallad system-on-chip från Intel.

I det varningsmeddelande som Cisco lagt upp på webben framgår det att en lång rad produkter som sålts före 16 november 2016 måste bytas ut. Värst i farozonen ligger produkter som använts i mer än ett år eftersom det tydligen finns ett samband mellan användningstid och ökad felfrekvens.

Företaget skriver att produkter med den felande komponenten visserligen tycks fungera som de ska men att man förväntar att se ett ökat antal fel under de kommande åren och allra mest 18 månader efter att de tagits i bruk.

”När komponenterna fallerar kommer de att slås ut helt utan möjlighet att starta om eller återställa”.

Cisco-nexus-9508-switch

Ännu har Cisco inte gått ut med vad exakt som orsaker dessa problem men tidningen The Register uppger att det troligen handlar om Intels chipssats Atom C2000 system-on-chip. Den återfinns i både tunga växlar som Nexus 9000 Series, routrar som NCS 5500 och säkerhetsprodukter som Cisco ISA 3000 Industrial Security Appliance.

Cisco uppger att samma komponent även används av andra leverantörer vilket lär leda till en våg av återkallanden i hela branschen.

För Ciscos del vill man dock inte tala om att återkalla produkter utan snarare om förebyggande produktbyten, detta eftersom bara de äldsta produkterna riskerar att slås ut under den närmaste tiden.

Flera forum på nätet har rapporterat om problem med Ciscos produkter under några månader. Ett exempel är nätverksteknikern Tony Mattke som uppger för The Register att han och flera kollegor fått påringningar från oroliga kunder.

– Detta är djupt beklagligt, särskilt med tanke på hur många produkter som är drabbade där ute.

Till Digi.no säger Ciscos teknikchef Jan H. Solhøy att den största felkällan är en oscillator, alltså en helt central komponent i all utrustning för kommunikation.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta och gör allt vi kan för att proaktivt byta ut de felande komponenterna i kundernas utrustning.

Intel%20Atom

Atom C2000 er en x86-prosessor baserad på Silvermont-arkitekturen och som används inte bara i nätverksutrustning utan även i lagringsenheter från såväl HP, Dell, Synology och Netgear.

Intels finanschef Robert Swan har tidigare erkänt att tekniska problem i företagets komponenter påverkat det ekonomiska resultatet negativt.