Lenovos senaste dator i serien Yoga hör till branschens allra snyggaste och är dessutom ett stort steg framåt när det gäller både batteritider och sättet den utnyttjar omvandlingen till surfplatta. Några få detaljmissar drar dock ner helhetsintrycket.

Lenovo%20Yoga%20910

Den version av Yoga 910 som Ekonomit testat i ett par veckor är en ovanligt fullmatad enhet. Eller vad sägs om ssd-disk på hela 512 GB, 16 GB arbetsminne, fingeravtrycksläsare och givetvis den sjunde generationen av Intels Core i7-processor. Därtill har den försetts med ett batteri som lätt klarar en arbetsdag med lite övertid, alltså närmare tio timmars drift.

Efter arbetsdagens slut kanske man vill luta sig tillbaka i soffan med en film utan att störas av ett tangentbord och då är det bara att vrida runt skärmen för att få en högupplöst surfplatta. På tal om skärmen har Lenovo gjort ett bra jobb med att trycka ut den över hela ytan vilket innebär att man får ut en bildstorlek på 13,9 tum på samma yta som andra bara kan ge 13,3 tum.

Skärmen klarar dessutom en upplösning på 3840x2160 punkter vilket ger en behaglig, högupplöst videobild.

lenovo_yoga_910_g%E5ngj%E4rn

Skärmen har ett lite annorlunda gångjärn i ett snyggt och robust material i metall som Lenovo började använda redan i föregångaren Yoga 900. Det borgar för att man inte får förslitningsskador i första taget samtidigt som hela datorn ger ett stabilt intryck, vilket inte alltid är fallet med datorer som kan omvandlas till surfplattor.

För mig som journalist är det givetvis främst tangentbordet som används dagligen och här kan jag komma med en liten varning. Det gäller shift-knappen som Lenovo valt att placera längre ut till höger jämfört med branschkollegorna och dessutom har den samma storlek som övriga tangenter vilket innebär att man får räkna med en del feltryckningar inledningsvis, särskilt när man som van skribent inte brukar titta på tangentbordet när man skriver.

Yoga_910_Kantl%F6sSk%E4rm

Något annat som jag även retar mig på är att Yoga 910 har så få utgångar. Eftersom jag alltid har med mig kameran ut på reportage gäller det ständigt att kolla om adaptern till sd-korten ligger med i utryckningsväskan. En dator med fullstor skärm och tangentbord borde kunna rymma mer än en enda usb-port, tycker jag. Nu finns visserligen två usb c-portar (varav en används för strömförsörjningen) men det krävs många adaptrar för anslutning av kringutrustning. Bland de adaptrar jag fått införskaffa märks en usb-hubb samt en usb c-adapter för anslutning till min stora skärm via hdmi. Hdmi-adaptern lyckades jag dessvärre inte att få någon ordning på vilket innebär att bilden inte är särskilt stabil. Det är lite märkligt eftersom jag fått bra bildöverföring till andra datorer som jag testat med samma adapter.

Något man alltid kan fundera på är hur mycket pengar man vill lägga på en dator. Den version av Lenovo Yoga 910 som jag testat kostar cirka 16 500 kronor. Ser man på de närmaste konkurrenterna ligger den nog väl i fas med dessa. Ett närliggande exempel är HP:s Spectre x360 som kostar 15 000 kronor med flashdisk på 512 GB och Core i7-processor. Den har dock bara skärm på 13,3 tum vars upplösning dessutom begränsas till 2560x1440 punkter. I detta prisexempel från Siba ingår dessutom bara 8 GB.

Sammanfattningsvis kan sägas att Lenovo lyckats väl med att få till en dator som är relativt lätt (1,4 kilo) i ett utförande med en fantastisk skärm, tjusigt yttre och kraftfull prestanda. Det är imponerande med tanke på att den har dubbla funktioner, bra batteritid och ett slitstarkt hölje.