Microsoft är på gång med en större uppgradering av Windows 10 som går under namnet Creators Update. Vissa av de nya funktionerna här är inspirerade av Mac OS.

windows_10_3d_paint

Som namnet antyder ligger Creators Updates fokus på att öka användarnas kreativitet, inte minst när det gäller bildhantering där den nya versionen bland annat ska förses med funktionen Windows Capture 3D där bilder tagna med mobilen förvandlas till tredimensionella objekt som exporteras till en uppdaterad version av det klassiska bildprogrammet Paint.

Creators Update kommer att få en rad nya funktioner både kring förstärkt verklighet (augmented reality) och virtuell verklighet (virtual reality) vilket är naturligt för Microsoft som hoppas få stora framgångar med egna Hololens och liknande produkter från sina partners.

Alla som anslutit sig till betaprogrammet Insider har under senare tid kunnat uppgradera sin Windowsversion åtskilliga gånger. Det är en försmak av vad som är på gång i Creators Update som förväntas dyka upp kring månadsskiftet mars april. Bland nyheterna här märks en ny, dynamisk låsfunktion där datorn (via den webbkamera) håller koll på när man lämnar den och därefter låser den med automatik. En av de metoder som kan användas för detta är att man kopplar sin mobiltelefon till datorn via bluetooth och att låset slås på när man stoppar mobilen i fickan och förflyttar sig utom räckhåll.

Bland de funktioner som Microsoft härmat från Mac OS går under namnet Compact Overlay Feature. Det handlar om ett litet menyfönster som inledningsvis ska testas för videoappen i Windows samt i kommande versioner av Skype. Tanken är att man smidigare ska kunna hantera videofunktionerna genom en separat meny som lägger sig överst bland de öppna menyerna.

Med Creators Update kommer Microsoft även med en funktion som härmar Apples Continuity som gör det enklare att förflytta sig mellan datorn, pekplatta och mobiltelefon. Det innebär till exempel att en sida som öppnats i webbläsaren på datorn även dyker upp på mobilen.

Creators%20Update

Även på underhållningssidan kommer Microsoft men en del nyheter som berör både Action Center och den nya spelfunktionen Windows Game Bar. I Game Mode optimeras Windows 10 för just spel genom att exempelvis minska resurstilldelningen till sådant som inte är spelrelaterat, allt för att öka spelprestandan. Spelentusiaster kan även glädja sig åt att Microsofts nyinköpta Beam streaming-app nu integrerats i operativsystemet vilket innebär att man kan streama spelen på direkten.

I Action Center finns även en del hjälpmedel för användare med nedsatt syn och i den nya versionen har Microsoft uppdaterat funktionen för digital textuppläsning, Microsoft Narrator, som nu stöder textspråket Braille som är ett viktigt hjälpmedel för blinda.