Systemintegratören Advania är på gång ned en portal där man samlar 1000 molntjänster från ledande leverantörer i ett och samma gränssnitt.

Den nya portalen kallas helt enkelt Marketplace och framställs som en prenumerationsbaserad tjänst där kunderna bara betalar för de tjänster som de verkligen behöver.

Bland de tjänster som ligger med från start märks Office 365 med röststyrning, säkerhetstjänster, kommunikations- och samarbetsverktyg och lagring.

Daniel%20Albertsson%20Advania

Advanias molnchef Daniel Albertsson säger i ett något klyschigt pressmeddelande att skiftet från att drifta egna datacenter till att sälja it som en tjänst är en av de viktigaste förändringarna som branschen någonsin gått igenom.

– Med Marketplace behöver kunderna inte längre lägga tid på it-drift utan kan fokusera på att skapa en skräddarsydd it-miljö med tjänster som gör det möjligt för dem att ta sitt företag till nästa nivå. Vi nöjer oss inte med att göra våra kunder konkurrenskraftiga. Vi vill hjälpa dem bli marknadsledare.

Företag som vill inkludera sina lokala it-system i den nya strukturen erbjuds möjlighet att etablera ett privat moln i Advanias datacenter vilket ger användarna global tillgång till deras data och tjänster. Marketplace bygger på en prenumerationsstruktur där kostnaden baseras på användning och lagring i det publika molnet. Erbjudandet inkluderar samtliga av de stora molnleverantörerna samt Advanias egna Helion-moln. Kunder som har existerande företagsavtal med Microsoft Azure kan koppla dessa till Marketplace och tillsammans med Azure CSP använda tjänsterna i en och samma portal för att snabbt kunna addera nya applikationer.

Advania är medlem i den globala molnorganisationen Cloud 28+ och har som målsättning att även erbjuda andra tjänster från organisationen i Marketplace.

Isl%E4ndskaMoln

Konsultbolaget Advania var fram till 2012 mest känt som Kerfi på den svenska marknaden men företaget etablerades faktiskt redan 1939 på Island där cirka hälften av de drygt tusen anställda sitter. Under 2014 hamnade det isländska bolaget i svenska händer då en grupp svenska investerare, via det nybildade bolaget Advinvest, blev huvudägare i bolaget.

På Advanias digra kundlista återfinns myndigheter och företag som Saab, SJ, Toyota, Lunds universitet, Sjöfartsverket, Statens Tjänstepensionsverk, Göteborg stad, Västerås stad och Karlskrona kommun.