Analysföretaget Gartner har presenterat en stor, internationell undersökning som pekar på en trend där mobilanvändare blivit kräsna i sitt förhållande till appar.

– Vi ser nu början på en post-app-era där man använder färre appar aktivt. Det alla vill ha är appar som kan erbjuda bättre tjänster och gärna fungera som personliga assistenter.

Jessica%20Ekholm%20Gartner

Det skriver Gartners analytiker Jessica Ekholm i sin utvärdering av de svar som analysföretaget samlat in från drygt 3 000 personer i USA, Kina och Storbritannien.

Med begreppet ”personliga assistenter” eller ”virtual personal assistants” syftar Gartner på tjänster som Apples Siri, Google Assistant, Amazons Alexa och Microsoft Cortana som nu på allvar börjar slå igenom på den engelskspråkiga marknaden.

Under 2016 använde 35 procent av de tillfrågade tjänster av det här slaget vilket är en ökning med fyra procent från föregående år. Prognosen är att 20 procent av all mobilinteraktion kommer att handla om dessa virtuella assistenter inom två till tre år.

Assistent

Inte helt förvånande är det Apples Siri och Google Now som är den vanligaste tjänsten för användare som föredrar att hämta information med röststyrning. Ser man på vad som ligger i topp när det gäller frågor till dessa tjänster är vinnaren en väderprognos följd av information kring populära ställen att besöka när den plats man befinner sig på.

– Många utvecklare av appar börjar nu inse att man måste anstränga sig mer för att fylla dessa med vettigt innehåll så att användarna slipper ladda ner en massa andra appar.

I undersökningen noterar Gartner att kommunikationsappar är exempel på hur man kan utöka användningsområden på ett positivt sätt.

– Appar som WhatsApp, Line eller Facebook Messenger har utvecklats mycket under senare tid där användarna både är aktiva videoproducenter, chattar med kundservice eller kanske rentav e-handlar inne från själva apparna, säger Jessica Ekholm.