Gång på gång har Oracle tvingats flytta fram lanseringen av nästa stora Java-uppgradering. Det senaste budet är nedkomst i juli.

Ekonomit har nyligen fått en intervju med Stephen Chin som har titeln Lead Java Community Manager hos Oracle och därmed god insyn i vad som händer.

Stephen%20Chin%20Oracle
Stephen Chin är specialiserad på Java. Foto: Joel Åsblom.

 

Stephen Chin är placerad på Oracles huvudkontor i USA och säger att företaget har många Java-utvecklare även på det svenska kontoret. Överallt sker nu en febril aktivitet kring utvecklingen av den nya versionen.

– Java 9 är en omfattande uppdatering där vi lagt mycket fokus på att göra det kompatibelt med äldre versioner. Det är en stor utmaning att kunna genomföra stora förändringar samtidigt som man behåller bakåtkompatibiliteten.

– Här jobbar vi ihop med många öppen källkodsprojekt för att säkerställa att deras kod fungerar som den ska ihop med Java 9. Detta är oerhört viktigt när vi nu genomför så pass stora förändringar och då är det särskilt viktigt att vi har fullt stöd från hela den community som vi har kring Java.

– Det är så många pusselbitar som måste på plats, inte bara en ny version av Java utan även utvecklingsverktyg och en mängd andra stödfunktioner som måste anpassas för den nya versionen.

När Ekonomit ber Stephen Chin peka på något som är särskilt efterfrågat i Java 9 skrattar han och säger utan tvekan: modularitet. Med det menar han att det viktigaste av allt är att Java kan fungera så brett som möjligt, något som blir allt viktigare i en värld där miljarder prylar ska kopplas mot internet.

– Man ska kunna ta bara precis det man behöver i Java och bygga in det i oerhört små enheter och det är ett område som Java 9 klarar mycket bättre.

Som exempel på detta brukar Stephen Chin använda sig av den superkompakta datorn Raspberry Pi som han anser blivit så mycket mer effektiv när den körs på Java 9.

– Däremot måste man komma ihåg att vi inte längre stöder äldre Arm-processorer så det går bara att köra Java 9 på de senaste versionerna av Raspberry Pi.

Under sitt besök i Stockholm passade Stephen Chin på att köra lektioner med svenska skolbarn som under konferensen Jfokus fick testa att styra olika apparater med hjälp av Raspberry Pi och den manual som Stephen Chin har utvecklat.

Stephen%20Chin%20Raspberry%20Pi

Java Standard Edition, är en version av Java som används för skrivbords- och klienttillämpningar. Den förväntas komma i version 9 under sommaren.

Java Enterprise Edition är serverversionen och här ligger man inte i fas med skrivbordsversionen eftersom det är version 8 som står näst på tur och den lär inte komma förrän i höst. Java EE 9 förväntas dock dyka upp under nästa år.