(Ekonomit/Barcelona)

En rundvandring bland de otaliga montrarna på den stora mobilmässan i Barcelona kan ibland ge en tydlig vink om vart vindarna bär. Här finns mängder av utställare som påstår sig vara tidigt ute med komponenter för den femte generationens mobiltelefoni men den största trängseln hittar man hos Nokia som visar upp en bara måttligt uppfräschad version av klassikern 3310.

Nokia3310
Nokia 3310 är en riktig klassiker. Foto: Joel Åsblom.

 

Ett av de mest dominerande företagen under Mobile World Congress är svenska Ericsson som inte bara har en enorm mässyta i hall två utan även dyker upp hos en rad operatörer och mobiltillverkare som visar upp det kommande mobilsystemet 5g. I flera fall finns även bilar med i bilden eftersom fordonsbranschen nu ligger på för att utveckla förarlösa bilar och här förväntas 5g spela en viktig roll eftersom den här typen av system ställer höga krav på snabb och säker uppkoppling.

SKtelecom

I SK Telecoms monter presenteras ett pilotprojekt ihop med Ericsson där man använder en portabel basstation för 5g i en bil som försetts med mängder av kameror.

Även telefontillverkare som Samsung, Intel och ZTE har visat upp 5g-produkter i form av routrar och modem.

– Mobiloperatörerna får nog se upp när det gäller den här typen av produkter. Den slutliga standarden är ännu inte på plats så det finns en risk att produkterna inte kommer att fungera som de ska när alla standarder väl börjar tillämpas, säger analysföretaget Ovums nätverksexpert Daryl Schoolar.

5gForGood

Den standard som branschen främst går och väntar på är 3GPP Release 15 som förväntas komma någon gång under nästa år. 2018 är även året där operatörer som svenska Telia meddelat att man ska dra igång 5g-näten. De flesta analytiker tror dock att det kommer att dröja till 2020 innan den breda utrullningen börjar.