(Ekonomit/Barcelona)

VMware har dragit igång en större satsning på ”sakernas internet”, det vill säga hantering av data som genereras av uppkopplade prylar. Här samarbetar företaget med Harman som har stor erfarenhet av att exempelvis koppla upp fordon till nätet.

Mimi%20Spier
Mimi Spier leder VMwares IoT-grupp. Foto: Joel Åsblom.

 

– Det var bara ett år sedan vi la fram en färdig strategi kring IoT och ännu har vi inte några skarpa produkter klara. Sakernas internet är dock en av de tre största tillväxtområdena för VMware och något som vi satsar stora resurser på just nu, säger Mimi Spier, chef för uppkopplade prylar hos VMware.

Hon pekar på de stora utmaningar som väntar när 60 miljarder enheter ska få internetkoppling.

– Vårt bidrag är att övervaka, säkerställa och administrera de enorma dataflöden som kommer från inte bara prylar utan hela system som oljeriggar, idrottsanläggningar, smarta städer och fordonsflottor.

Samarbetet med Harman innebär att VMware ska integrera ljudföretagets portfölj av trådlösa mjukvaruuppdateringar, sensorer, gateways och analysmetoder i VMwares IoT-lösning.

VMwares satsningar på Internet of Things presenteras under den pågående mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona där företagets vd Pat Gelsinger är en av huvudtalarna.

VMwareMonter

VMware har knappast gjort sig ett namn som leverantör av mobila system men under mobilkonferensen talar man sig varm för vikten av virtualisering av mobilnätens infrastruktur och flera av företagets företrädare betonar att de kommande 5g-näten blir värdelösa utan nätverksvirtualisering.

Under MWC passar VMware på att lansera vCloud NFV 2.0 som operatörer kan använda för att leverera tjänster som är förberedda både för sakernas internet och de nya 5g-näten.

Ledorden här är network functions virtualization, NFV, men besökarna till VMwares monter i Barcelona måste även lära sig den snarlika förkortningen VNF som ska utläsas virtual network functions.