(Ekonomit/Barcelona)

Under en rundvandring på veckans stora mobilmässa i Barcelona är det givetvis ett massivt inslag av nya telefoner som dominerar men en av mina favoritprylar måste ändå bli en liten dator från Samsung.

Eftersom jag i mitt journalistyrke ofta är på resande fot gillar jag kompakta och lätta skrivverktyg och har givetvis även testat många av de modeller som har löstagbara tangentbord, exempelvis Microsofts Surface-serie.

Galaxy%20Book

I Samsungs gigantiska monter på Mobile World Congress är det många som flockas kring en ganska snarlik produkt som går under namnet Galaxy Book. Det första jag slås av när jag börjar fingra på den är det imponerande tangentbordet som känns väldigt stabilt trots att det går att snäppa bort i ett huj. Detta är givetvis viktigt för den som behöver ett arbetsverktyg mer än en surfplatta för att fördriva tiden på.

Galaxy Book finns i två utföranden där jag främst har fokuserat på den större modellen vars skärm är på tolv tum med upplösning på 2160x1440 punkter. Den väger 754 gram att jämföra med den mindre enheten som har skärm på 10,6 tum och väger 640 gram.

Ska man använda en maskin av detta slag till redigering av bilder och video är nog den största modellen att föredra eftersom den går att förse med Intels senaste processor, Core i5 Kaby Lake, 8 GB arbetsminne på flashdisk på 256 GB.

Båda modellerna körs dock på fullvärdiga versioner av Windows 10 vilket innebär att man kan använda alla vanliga program, något som ju inte var fallet med den första generationen av Microsofts Surface.

Under demon i Barcelona vill Samsung gärna lyfta fram Galaxy Book som professionella verktyg och har därför kopplat ihop den med två 4k-skärmar där man kör avancerade beräkningar.

SkrivtestGalaxy%20Book

Ytterligare en sak som Book-serien har gemensamt med Microsofts datorer är möjligheten till styrning med hjälp av penna.

Sedan återstår att se om Samsung kan konkurrera kring priserna. Personalen i montern uppger att Galaxy Book ska börja säljas i Asien från april och i resten av världen en månad senare och först då vill man gå ut med prisuppgifter.