Strax efter årsskiftet meddelade svenskgrundade Qlik att man förvärvar Göteborgsföretaget Idevio som utvecklat kartprogram för industri och försvar. Det innebär att Qlik nu kan rankas högst av alla världens dataanalysföretag inom geodata.

QlikKartor

Det är Dresner Advisory Services som genomfört en analys av hur geodata används och utvecklas. I rapporten ”2017 Location Intelligence Market Study” gör man tummen upp för Idevios GeoAnalytics som alltså numera ingår i Qliks utbud av kartprogram.

Bland de 30 ämnen som studien granskar rankas geografisk platsinformation som en hetare trend än både big data och Internet of Things (IoT).

– Sökning och analys via kartfunktioner löser snabbt många affärsproblem, och självklart blir det ännu enklare för analysanvändare när verkligheten kan tolkas i bilder. Vi är stolta, men inte förvånade över, att våra molntjänster inom geodata anses vara det bästa inom dataanalys, säger Johan Salenstedt, Nordenchef på Qlik.

Idevios produkt hette tidigare IdevioMaps som innehöll modulerna GeoAnalytics för QlikView och Qlik Sense men har nu döpts om till Qlik GeoAnalytics.

I ett uttalande säger Dresner Advisory Services grundare Howard Dresner att branschen befinner sig i ett stort trendskifte.

– Fördelarna med geodata och analys är tydliga och företag borde i hög grad utvärdera hur just deras organisation kan gynnas av den sortens information för att exempelvis förbättra kundrelationer eller marknadsinformation. Vi gratulerar Qlik till deras ledande position inom området.