(Ekonomit/Silicon Valley)

För några år sedan utvecklade kalifornienbaserade GridGain ett program för att genomföra analyser av stora datamängder via system som helt och hållet bygger på minnesdatabaser. Detta går under namnet Ignite som sedan donerades till Apache vilket innebär att det blivit allmänt tillgängligt under öppen källkodsavtal.

Abe%20Kleinfeld%20GridGain
GridGains vd Abe Kleinfeld. Foto: Joel Åsblom.

– Vem som helst kan köra Apache Ignite helt gratis och får då tillgång till en plattform som är minst 5 000 gånger snabbare jämfört med traditionella system, säger GridGains vd Abe Kleinfeld när Ekonomit träffar honom och företagets ledningsgrupp i Foster City söder om San Francisco.

Det som GridGain tjänar pengar på är företag som vill ha den mest uppdaterade versionen av Ignite samt få support på systemet.

– Ovanpå Ignite bygger vi funktioner som är proprietära och som vi säljer till kunderna. De kommer till oss för att få Professional Edition eller Enterprise Edition som vi uppdaterar snabbare än Apache och även supporterar. För Enterprise Edition ligger priset kring 100 000 kronor per år, säger Abe Kleinfeld.

Hans företag är helt fokuserat på det som branschen kallar ”in-memory computing”, alltså där allt köra i snabba minnen i stället för via roterande diskar eller flashdiskar.

– Inledningsvis är det främst företag som kör maskinhandel på börsen, snabba molntjänster och hantering av uppkopplade prylar som tagit steget över till minnesbaserad teknik. Men om fem år kommer man inte att tala om ”in-memory computing” utan bara computing eftersom allt kommer att köras på detta sätt.

Bland de företag som varit tidigt ute med att lägga över sina system på minnesdatabaser märks SAP vars system Hana fått mycket uppmärksamhet för detta.

– Vi skulle kunna ses som ett alternativ till SAP Hana eftersom vi kan göra det mesta som de kan göra och är något av ett öppen källkods-alternativ. Men vi positionerar oss inte som sådana och låter gärna SAP koncentrera sig på att optimera sina egna produkter för minnesdatabaser. En skillnad är dessutom att vår lösning inte kräver att man lyfter ut sina gamla databaser när man går över till minnesdatabaser, säger Abe Kleinfeld.

Han uppger att GridGain fått ett rejält uppsving under de senaste åren där man fördubblat både personal och omsättning samt lyckats locka till sig företag som Workday, Microsoft, IBM, Apple, Huawei och Siemens till skaran av betalande kunder.

Inom den finansiella sektorn lyfter han särskilt fram kunden Sberbank, Rysslands största bank med 130 miljoner kunder och 16 000 bankkontor i 22 länder. Ryssland hör nämligen till företagets specialområde där man förlagt en stor del av utvecklingsresurserna.

– För en rysk utvecklare får man betala totalt 40 000 dollar per år medan personal i Kalifornien kostar 250 000 dollar per år, säger Abe Kleinfeld som jobbat på GridGain i tre år, rekryterad av företagets ryske grundare Nikita Ivanov.