Ganska exakt tio år efter lanseringen meddelar Microsoft nu att man lägger ner all support för det misslyckade operativsystemet Windows Vista. För användare att detta operativsystem är 11 april det datum man ska hålla reda på. Då blir det nämligen slut på säkerhetsuppdateringar och patchar och det hjälper inte ens om man som företag är villig att betala för utökad support.

Microsoft betonar att skrotningen av support inte innebär att operativsystemet slutar att fungera men däremot att det blir en mycket osäker plattform att jobba vidare med. Efter 11 april kommer det nämligen inga uppdateringar till det inbyggda säkerhetsprogrammet Security Essentials.

För två år sedan hade Windows Vista en marknadsandel på två procent men nu ligger den strax under en procent. Gamla operativsystem kan dock ha en tendens att leva kvar ganska länge hos företag som exempelvis utvecklat specifika program och drivrutiner som sedan blir svåra att uppgradera.

Enligt den senaste mätningen från Net Applications är det många användare som håller fast vid gamla operativsystem. Ett och ett halvt år efter lanseringen av Windows 10 har Microsofts senaste operativsystem en marknadsandel på bara drygt 25 procent medan Windows 7 leder stort med 48 procent. Windows Vista blev brett tillgänglig i januari 2007 men det var inte förrän hösten 2009 med Windows 7 som den breda massan började överge storsäljaren XP från 2001. Fortfarande har dock trotjänaren XP en marknadsandel på drygt åtta procent, vilket innebär att detta gamla operativsystem är ungefär lika stort på marknaden som Windows 8 från 2012.

PCmover%20Express

Det enklaste sättet att få tillgång till Windows 10 är givetvis att investera i nya datorer och när det gäller processen med att överföra filer från de äldre datorerna har Microsoft och Laplink just nu en kampanj där man sänkt priset på appen PCmover Express från 30 till 15 dollar.