Optane SSD P4800X är det klatschiga namnet på Intels nya minnesmodul som man använt de senaste tio åren på att utveckla. Den uppges vara tusen gånger snabbare jämfört med traditionella nand-minnen.

Sommaren 2015 presenterade Intel och Micron en ny minnesprocessor kallad 3D XPoint som man hoppades kunna färdigställa våren 2016. Efter ett års försening finns den nu på plats och blir Intels huvudattraktion under veckan stora mässa på tyska Cebit.

OptaneSSD%20P4800X

Den första produkten som bygger på 3D XPoint är Optane SSD P4800X, en pci-baserad minnesmodul som rymmer 375 GB nu och som kommer i storlekar på 750 GB i juni.

Tekniken bygger på flashdiskar men ska ha tusen gånger bättre hållbarhet jämfört med vanliga ssd-enheter samt klara tio gånger snabbare dataströmmar jämfört med dram-minnen. Det innebär att man kommer upp i läshastigheter på 2400 MB per sekund medan skrivhastigheten ligger på 2000 MB/s.

I samband med presentationen av de nya produkterna säger Intels talesman Bill Leszinske att en viktig målgrupp är företag som tillhandahåller molntjänster för kunder som behöver snabbaste tänkbara dataflöden.

– Det kan handla om forskare som arbetar inom området för analyser av gener och inte minst inom superdatorvärlden ser vi att det finns ett stort intresse för den här tekniken. Sedan tror jag även att spelvärlden kommer att titta noga på vad det här kan innebära.

Till tidningen Eweek säger Moor Insights & Strategies analytiker Patrick Moorhead att företag som SAP och Oracle kommit långt i utvecklingen av minnesdatabaser och ser stora fördelar med hårdvara som bättre stöder dessa system.

– Vill man ha den allra högsta prestandan är den här typen av minnen att föredra i stället för de klassiska nand-minnen som används idag.

Bland de fördelar som Patrick Moorhead lyfter fram med 3D XPoint är att tekniken inte kräver några större ändringar i operativsystemen.

– Det är bara att trycka in minnesmodulerna precis som en ssd-disk.