HPE har kommit till skott med en ny paketering av servern Proliant DL 380 som försetts med teknik hämtad från det nyligen förvärvade bolaget Simplivity. Den nya paketeringen går under namnet Hyper Converged 380 (HC380) och framställs som en hyperkonvergerad produkt.

I januari betalade HPE cirka sex miljarder kronor för Simplivity, ett bolag som etablerades 2009 och sedan dess gjort sig ett namn inom det område som branschen brukar kalla hyperkonvergerad arkitektur där en enda burk kan ersätta en rad traditionella enheter.

Företagets huvudprodukt Omnicube har nämligen funktioner för att ersätta inte bara traditionella lagringssystem utan även wan-acceleratorer, molngateway och produkter för backupkomprimering.

Magnus%20Wetterberg
HPE:s produktchef Magnus Wetterberg. Foto: Joel Åsblom.

– Tanken med HC380 är att en generalist ska kunna skapa och driva en virtuell maskin och sen har vi kompletterat med Simplivitys teknik som ger en otrolig effektiv lagringsmotor med deduplicering, komprimering och tvättning av data, säger HPE:s produktchef Magnus Wetterberg.

Han säger att HPE:s nya ledord kring produkter av det här slaget är ”make hybrid it simple”.

– Med konvergerade system kan man nöja sig med två servrar i stället för sex och få då en enhet som automatiskt rullar ut virtuella maskiner och samtidigt tar bort en massa komplexitet genom att man får ut nätverk, lagring, virtuella maskiner och en massa andra saker i en enkel förpackning.

HPE%20Hyper%20Converged%20380

I den anpassning som HPE nu gör kring Simplivitys teknik finns även HC380 Simplivity som är tänkt att dyka upp efter sommaren.

Simplivity slog upp dörrarna på den svenska marknaden under våren 2014 och har sedan dess byggt upp en stabil marknadsposition som HPE tänker ta till vara.

– Simplivitys produkter kommer att få en starkare ställning med HPE:s säljstyrka, säger Magnus Wetterberg som dock betonar att man inte kommer att marknadsföra Omnicube efter den produkten byggde på servrar från annat håll.

I HPE:s utbud ingår sedan tidigare den konvergerade serverplattformen Synergy där man använder termen ”composable infrastructure” för att förklara konceptet.

– Här handlar det något som man skulle kunna kalla komponerbar infrastruktur där man kan göra profiler som komponeras ihop med mjukvaran OneView. När man komponerat klart går resurserna tillbaka till respektive pool, förklarar Magnus Wetterberg.

Enligt honom har HPE nu mellan 10 och 20 svenska pilotkunder som håller på att rulla ut de nya produkterna.