Norska Visma, Nordens största leverantör av affärssystem, växer så det knakar. I företagets senaste uppköpsrunda tar man sig an danska Bluegarden som hör till Skandinaviens ledande leverantörer av molnbaserade system för lön- och hr-administration med ungefär 65 000 kunder.

Vismas förvärv av Bluegarden kommer bara ett och ett halvt år efter att Danske Bank och Nordea sålde bolaget till den amerikanska kapitalfonden Marlin Equity Partners för 320 miljoner danska kronor. Enligt den danska tidningen Børsen har priset sedan dess stigit till en bit över en miljard kronor, något som Visma dock inte bekräftat ännu.

Bluegarden

Bluegarden etablerades redan 1968 och har 600 anställda på elva kontor i Sverige, Danmark och Norge med en total omsättning på cirka en miljard kronor. Så sent som i januari i år utökade företaget sin satsning i Sverige genom förvärvet av Medvind som har över 100 kunder i Skandinavien, däribland flera svenska kommuner och flera tjänste- och mediaföretag.

För ett år sedan började Bluegarden flagga för ett förändringar där siktet var att bredda verksamheten mot ett mer komplett affärssystem.

Bland företagets största kunder i Sverige märks ICA som förra året ersatta sitt anrika, stordatorbaserade lönesystem med ett system från Bluegarden för att hantera löner för de cirka 35 000 anställda.

Visma har 5 500 anställda och cirka åtta miljarder kronor i omsättning under 2016. Bland övriga företag som nyligen förvärvats märks e-handlaren Mystore som hanterar köpordrar för 1500 nätbutiker. Förra året köpte Visma konsultbolaget Mind4IT som har 180 konsulter samt företaget Dinero som man fick betala 150 miljoner kronor för. Företagets största affär var dock förvärvet av danska E-conomics som urgröpte kassan med cirka två miljarder svenska kronor.