Vill man ha en dator i den yppersta lättviktsklassen men ändå inte vill avstå från datakraft för videoredigering och liknande får man räkna med en rejäl djupdykning i plånboken. Det senaste exemplet är Toshibas serie Portégé X20W-D som precis dykt upp hos de svenska handlarna.

Den version av Portégé X20W som Ekonomit testat har försetts med den senaste generationen av Intels Core i7-processorer (generation sju), 8 GB ram och flashdisk på 512 GB. Det innebär att man hamnar på prisnivåer kring 18 000 kronor men nöjer man sig med Core i5 och lagringsutrymme på 256 GB sänks priset till 16 000 kronor inklusive moms.

Det handlar om en perfekt dator att ta med sig på arbetsresor eftersom den bara väger 1,1 kilo, har fantastisk batteridriftstid (upp till 14 timmar) och ändå klarar att köra tunga grafikprogram.

Den enda begränsningen är att skärmen bara är på 12,5 tum och där upplösningen begränsas till 1920x1080 punkter. För mig som gärna tar en massa bilder under reportageresorna är det dessutom lite irriterande att man alltid måste ha med sig en adapter för överföring av bilderna. Likt de flesta datorer i lättviktsklassen får man nämligen nöja sig med en enda usb-port samt en usb c-port som dessutom är upptagen för strömförsörjningen. Flera av Toshibas konkurrenter har åtminstone två usb c-portar och i företagets övriga utbud har man faktiskt gjort plats för en liten lucka där man kan stoppa in sd-kort.

Lösningen på detta problem är att införskaffa någon av Toshibas dockningsenheter där man har en full uppsättning av portar, inklusive usb-c, hdmi, displayport, vga och lan. Dessvärre handlar det om extra tillbehör och jag hade gärna sett att man åtminstone lagt med Travel Dock som standard.

Portege_X20W-D_convertible

Toshiba framhåller gärna att Portégé X20W är ”världens tunnaste och lättaste 2-i-1-laptop för professionella användare”, en formulering som man dock känner igen även från annat håll. Hur som helst handlar det om en konstruktion där det går att fälla tillbaka skärmen ett helt varv vilket omvandlar datorn till en surfplatta. Datorn levereras med en specialpenna från Wacom som innebär att man kan jobba och rita utan att använda tangentbordet, något som säkert kommer att uppskattas av ägarens mindre barn. Själv har jag lite svårt att se nyttan med just den funktionen.

Målgruppen är i första hand den professionella marknaden vilket innebär att datorn både har fingeravtrycksläsare och ir-kamera för ansiktsautentisering till Windows Hello. Därtill stöden den Intels säkerhetsteknik ”authenticate” samt kryptering med stöd av trusted platform module 2.0.

Portégé X20W må vara lite dyr men är säkert rätt val för många affärsresenärer som bara nöjer sig med handbagage och dessutom inte behöver betala maskinen med egna pengar. Den ger ett robust intryck med både magnesium-chassi och en skärm som försetts med Corning Gorilla Glass 4 vilket förhoppningsvis innebär att skärmen håller om man halkar. För egen del skulle jag klara mig bra utan funktionen för att omvandla den till surfplatta men visst kan det vara användbart när man kopplar av med en film på flyget eller andra trånga utrymmen.