Tolv år efter den blygsamma starten har Box vuxit från en enkel fildelningstjänst till en tung aktör inom dokumenthantering. Det framgår inte minst under företagets Box World Tour i London där väldigt mycket handlar om den nya tjänsten Cloud Content Management.

Som exempel på hur tjänster av den här typen fungerar har Box dragit upp företrädare för både Slack, Google och IBM på scenen och ger publiken en bild av hur man med hjälp av Box dokumenthantering kan dela filer och administrera innehållet centralt.

– I en värld där man har data utspridd på en mängd olika ställen blir tillvaron komplicerad. Vad händer om man kan ta de enskilda plattformarnas möjligheter och samla dessa på ett och samma ställe samtidigt som integrerar alla appar och system som man använder? Det är precis det vi vill åstadkomma med vårt nya, molnbaserade system för dokumenthantering, säger Box vd och grundare Aaron Levie.

Aaron%20Levie%20Box

Box var från början ett litet projekt som utvecklades 2005 av den 20-åriga studenten Aaron Levie.

Inledningsvis handlade det om ett enkelt sätt att ladda upp och dela filer för privatpersoner. Detta låg i ropet vid den här tiden och två år efter att Box etablerades kom konkurrenten Dropbox med en snarlik lösning.

2007 beslutade Aaron Levie att börja satsa på företagsmarknaden, en satsning som slog väl ut eftersom man nu är uppe i 71 000 betalande företagskunder. Bland dessa märks storheter som SKF, Spotify, AstraZeneca, Whirlpool, IBM, HP, Schneider Electric, Procter & Gamble och United Nations Foundation. Dessutom har Box fått med sig ett antal partners, inte minst Salesforce och IBM som erbjuder företagets tjänster kring fildelning och molnlagring till sina kunder.

– Under de kommande åren kommer vi att utöka satsningarna i Europa där vi både bygger ut partnerledet och även breddar antalet Box Zones som redan finns i Storbritannien, Tyskland och Irland. Med Brexit har frågan om fysisk dataplacering blivit viktigare där brittiska företag förbereder sig genom att se till att data lagras inom landets gränser, säger Aaron Levie.

John%20Jackson%20Box

Även på den svenska marknaden är intresset stort för Box produkter, berättar svensk-brittiske John Jackson som Ekonomit stöter på i vimlet på Box World Tour i London. Han har bara jobbat två veckor på Box svenska kontor i konferenscentret Waterfront i centrala Stockholm där man än så länge bara har en handfull anställda. John Jacksons titel är Nordic Sales Engineering där han exempelvis håller kontakt med större kunder och partners, inte minst IBM som Box har ett strategiskt samarbete med.