Växjöbaserade Xllnc-gruppen med dotterbolaget Foxway har seglat upp som ett av Nordens största privatägda it-företag. Orsaken till att bolaget trots det fört en relativt anonym tillvaro är att man satsat på produkter som döljer sig i företagens skrivarskrubb. Men här har man hittat en oerhört lönsam nisch: appar som gör dumma kontorsmaskiner smarta.

Stefan%20Nilsson
Foxways vd Stefan Nilsson demonstrerar skrivarappar. Foto: Joel Åsblom.

 

Ett tydligt tecken på att Foxway blivit ett namn att räkna med i skrivarbranschen är att företagets vd Stefan Nilsson ofta bjuds in som talare på konferenser och typiskt nog finns han på plats i London under Xerox stora lansering av smarta kontorsmaskiner. Här lyfter Xerox fram det svenska företaget som exempel på programutvecklare som bidrar till att öka intelligensen i de tunga skrivarna.

– Vi jobbar med många skrivartillverkare men förra året ingick vi ett partnerskap med Xerox kring apputveckling, berättar Stefan Nilsson.

Foxways%20app

Han säger att Foxway utvecklat ett 20-tal appar för kontorsmaskiner och under Xerox lansering har man matat skrivarna med en app som har funktioner för att koppla upp sig mot affärssystem som Salesforce, webbaserade lagringstjänster och givetvis beställning av skrivartoner.

– Det sker automatiskt genom en knapptryckning och sedan får den som gjort beställning direkt ett bekräftelsemail.

En app av det slaget kostar närmare en tusenlapp och har fått stor spridning i branschen. Det innebär att Xllnc-gruppen Foxway nu har en omsättning som börjar närma sig en miljard kronor.

VersaLink%20B7035%20UI

Under Xerox lansering talas det faktiskt mer om smarta appar än om utskriftshastigheter och annat som normalt brukar stå högt på agendan. Det handlar om Xerox största produktlansering någonsin där alla 29 skrivare och multifunktionsapparater försett med en teknik kallad ConnectKey. Xerox anser att tekniken ”förvandlar traditionella skrivare till smarta, uppkopplade arbetsassistenter”.

Centralt i denna omvandling är de inbyggda programmen från Xerox App Gallery varifrån man kan hämta program från både Xerox och mängder av partners. Bland de appar som nämns här återfinns sådana som kan arkivera patientjournaler, hantering av fastighetsavtal och fakturering inom handeln.

– Här handlar det alltså om en kombination av molntjänster, sociala nätverk och mobilt arbetssätt vilket ställer särskilda säkerhetskrav, något som vi lagt ner mycket krut på, säger Tracey Koziol, Xerox chef för Workplace Solutions.

– Säkerhetsbiten är något som vi jobbat med under flera år och skydd mot obehöriga intrång är högsta prioritet tillsammans med ett övergripande dokumentskydd.

Bland Xerox många partners finns sådana som är specialiserade på just dokumentsäkerhet. Andra företag har utvecklat kopplingar mellan skrivare och Amazons röststyrningstjänst Alexa vilket gör det möjligt att skriva ut dokument helt utan att lyfta ett finger.

– Ju nu har vi 42 appar i Xerox App Gallery men sedan finns det mängder av företag och tredjepartsutvecklare som själva utvecklar appar och det är inget som vi tänker lägga oss i. De som lyfts in i appbutiken certifieras dock av oss, säger Xerox marknadschef Hervé Chauveau.

Xerox%20914%20

Xerox grundades redan 1906 och hade fram till helt nyligen cirka 130 000 anställda varav 150 på det svenska kontoret. Kring årsskiftet avstyckades Xerox Business Services till ett separat bolag under namnet Conduent vilket innebär att Xerox numera bara har 35 000 anställda. Företagets mest framgångsrika produkt var den första riktiga kopiatorn, Xerox 914 som kom redan 1959 och tio år senare uppfann Xeroxforskaren Gary Starkweather världens första laserskrivare.