Affärssystemleverantören IFS har under de senaste två åren satsat allt mer på att bredda sitt skandinaviska partnerprogram, en satsning som gett god utdelning.

Med start hösten 2015 inledde Industrial and Financial Systems ett initiativ för att få med sig flera partners kring sitt affärssystem IFS Applications. I november det året anslöt sig både Implema och Novacura till partnerprogrammet där numera även Addovation, Levilo och Accenture ingår.

– I år har även Envecon och Advectas anslutit sig, berättar IFS pr-chef Anders Lundin.

Han uppger att den nya partnerstrategi som drogs igång för två år sedan har lett till att företaget fått minst tolv nya kunder.

På sin blogg beskriver analysföretaget HerbertNathan & Cos vd Jonas Andersson utvecklingen med att IFS fått något av en nygammal comeback.

IFS bildades redan 1983 och fick sitt genombrott under 90-talet.

– Efter millennieskiftet var dock företaget liksom många andra leverantörer av affärssystem kraftigt skadeskjutet och tvingades att omforma sin strategi inför framtiden, skriver Jonas Andersson.

Strategin blev att fokusera på specifika målgrupper och maximera utveckling och branschfördjupning mot dessa målgrupper (framförallt större organisationer). Denna fokusering har gett resultat och IFS har både i Skandinavien och internationellt blivit en respekterad leverantör som vunnit många och stora kontrakt.

HerbertNathans bedömning är att denna branschfokusering ledde till att IFS delvis försvann från spelplanen för många mindre och medelstora organisationer eftersom man valde att fokusera alla sina resurser till kunder inom kärnsegmenten.

Under de senaste 15 åren har IFS haft en stark fokus på marknader utanför Sverige där man ofta satsat på etablering via partners medan den nordiska organisationen huvudsakligen satsat på direktförsäljning. Den nysatsning som IFS nu gör via partners har inneburit att man kunnat bredda sig även till lite mindre företag. Enligt HerbertNathans analyser befinner sig flera av de nya kunderna i spannet mellan 100 och 300 anställda.

– Därmed har IFS åter (via sina partners) klivit in i matchen när det gäller mindre och medelstora organisationer. Och dessutom inom fler branschsegment jämfört med tidigare, skriver Jonas Andersson.

Han anser att IFS genom den nya satsningen har mycket goda förutsättningar att bli en svår konkurrent till Monitor, NAV, Jeeves och AX.

”Genom att IFS partners nu genomför branschpaketeringar av systemet kommer implementeringarna att kunna genomföras på väsentligt kortare tid jämfört med en traditionell installation av IFS. Därmed kommer vi allt oftare framöver att få se IFS som ett alternativ även till mindre företag.”

Analysföretaget HerbertNathans slutsats är att IFS åter klivit in på spelplanen och redan börjat ta marknadsandelar från de befintliga leverantörerna till mindre och medelstora företag. ”Detta är en nygammal comeback som imponerar och samtidigt öppnar upp för en allt hårdare konkurrens på en redan tuff marknad.”

Jas%20Gripen
Försvarskoncernen Saab hör till IFS största kunder.

Industrial and Financial Systems (IFS) grundades av en grupp studenter på Linköpings tekniska högskola redan 1983. Företaget har i dagsläget 2800 anställda och drygt en miljon användare över hela världen. IFS har numera Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT som huvudägare.