Under 2015 presenterade SAP en prognos som visade att man inom en tidsram på två år förväntade sig att kunna få lika stor omsättning på molntjänster som på mer traditionell programdistribution. Enligt den senaste kvartalsrapporten har satsningen på molntjänster till och med gått bättre än väntad.

I den senaste kvartalsrapporten redovisar den stora tyska affärssystemleverantören en molntillväxt på hela 34 procent vilket innebär att detta segment nu står för 69 procent av företagets totala omsättning.

Ett annat område som nu tycks ta fart är satsningen på flaggskeppet S4/Hana som introducerades för drygt två år sedan. Detta affärssystem bygger på minnesdatabasen Hana som ska borga för rejäla prestandaökningar. Vid slutet av 2015 hade SAP lyckats få med sig cirka 2 000 företag som gått över till den nya versionen, vilket kan ses som ganska modesta siffror med tanke på att SAP har cirka 300 000 kunder runt om i världen.

Nu börjar det dock ta fart och SAP uppger att 400 företag genomfört uppgraderingar under årets första kvartal vilket innebär att man är uppe i totalt 5 800 användare av S4/Hana.

Den totala omsättningen för årets första kvartal uppgår till 5,2 miljarder euro vilket är en ökning med tolv procent jämfört med samma period förra året. Det är bra men ligger något under analytikernas förväntningar.

Bill McDermott, vd för SAP, säger i ett uttalande att det redovisade resultatet följer på ett rekordår.

– S4/Hana har varit dragloket i kunderna stora satsningar på våra produkter.