(Ekonomit/Las Vegas)

När Dell EMC:s stora konferens drog igång under måndagen var det mest udda inslaget en presentation av spelet Servercraft, en variant av svenskutvecklade Minecraft som ska ge insikt i Dells olika servertekniker.

 

Konferensen i Las Vegas är den första sedan Dell och lagringsjätten EMC i höstas slog ihop sina påsar till ett bolag. Inte helt förvånande har tillställningen dragit till sig rekordmånga besökare: hela 13 500 från 122 länder varav 310 är journalister och analytiker.

Realize
 

Redan under den första dagen gör Dell EMC massor av produktlanseringar både kring lagringsenheter och servrar och för nyinvigda mässdeltagare kan därför Servercraft vara en bra ingång till att lära känna det nya storföretagets breda utbud.

Den största nyheten på serversidan är Poweredge 14G som blir först ut med att använda Intels nya Xeonprocessor där man exempelvis utlovar möjligheten att köra 50 procent fler VDI-användare per server. Därtill har de nya servrarna givetvis större lagringskapacitet och bättre responstider.

– Den fartökning som Poweredge 14G ger innebära stora förbättringar i hela vårt utbud av lagringsenheter eftersom allting numera är så hårt sammankopplat, säger David Noy, produktspecialist på Dell EMC Storage, i ett samtal med Ekonomit.

Som exempel nämner han serien Isilon som i en version kallad IsilonSD Edge kan rullas ut på en Poweredge 14G-server.

– Även när det gäller dataanalyser krävs det mycket processorkraft och här har vi till exempel projektet Nautilus som ska analysera IoT-data och får nära kopplingar både till de snabba servrarna och lagringssystemen som bygger på realtidshantering av mjukvarubaserad lagring.

Likt så många av uppstickarna i lagringsbranschen har även Dell EMC siktat in sig på flashbaserad lagring där exempelvis den senaste versionen av serien Vmax blivit 68 procent snabbare och fått 30 procent bättre svarstider jämfört med tidigare versioner.

Oftast kan kunderna förvänta sig snabbare produkter till samma priser som förut men när det gäller serien XtremIO är det prisdumpning som gäller. Version X2 uppges ha tre gånger bättre kapacitet samtidigt som priset sänks med en tredjedel. XtremIO X2 kan skala från 7 TB till hela 138 TB och i ett fullmatat rack får man nu plats med hela 5,5 PB vilket är fyra gånger mer än förut.

Michael%20Dell
 

Under sitt öppningstal på Dell EMC World i Las Vegas talade företagets vd Michael Dell mycket om digital omvandling där den samlade kraften av det stora bolaget innefattar inte bara Dell och EMC utan även Pivotal, RSA, Secureworks, Virtustream och VMware.

– Tillsammans investerar vi årligen 4,5 miljarder dollar i forskning och utveckling och kan därmed ligga i framkant både när det gäller kvalitet och värdeskapande eftersom vi är nummer ett på en lång rad områden.

Sammanslagningen mellan de båda storbolagen har dock haft sitt pris och den senaste kvartalsrapporten innebar inte bara jubel. Här visade det sig om förlusterna uppgick till 1,7 miljarder dollar på en omsättning på drygt 20 miljarder. För hela året var omsättningen 61,6 miljarder dollar med en förlust på 3,3 miljarder dollar.