(Ekonomit/Las Vegas)

Det må vara en viss dominans av tunga servrar och lagringssystem på en konferens anordnad av Dell EMC men under ytan bubblar det även av betydligt mindre prylar som dock har det gemensamt att de ingår i den flod av produkter som får internetkoppling. För att hantera de drygt 20 miljarder uppkopplade prylar som analysföretaget Gartner tror kommer överflöda världen inom två år krävs ett brett samarbete mellan olika aktörer. Det är ett skäl till att Dell EMC nu inrättat något man kallar IoT Technology Advisory Services samtidigt som Dell-bolaget VMware etablerar Pulse IoT Center.

DellS%20akernas%20Internet
 

Därtill har Dell även knutit till sig företag som Atos, Bosch och IBM som partners kring det som branschen kallar Internet of Things (IoT).

I de satsningar som görs på detta område samlas kompetens från ett 50-tal bolag som skapat EdgeX Foundry Linux Foundation som ska utveckla gemensamma ramverk för det fortsatta arbetet. EdgeX Foundry är ett mjukvaruprojekt inom öppen källkod med målet att bygga ett gemensamt ramverk med tillhörande referensplattform för “edge computing”, som kommer att påskynda utvecklingen mot att proprietära applikationer och existerande standarder kan prata med varandra.

Dell har bidragit med fler än ett dussin mikrotjänster och mer än 125 000 rader kod under Apache 2.0-licens för att få igång projektet och ytterligare projekt är redan på gång hos flera av medlemsföretagen.

Stordatorsamarbete
 

Under en rundvandring på det stora mässområdet i Las Vegas dit Dell EMC samlat mängder av partners som visar upp sina senaste produkter kan det även dyka upp lite udda fåglar. Eller vad sägs om lite ålderstigen stordator från IBM som finns med för att visa hur bra den funkar ihop med Dells senaste lagringsenheter.

En nyhet under mässan är att IBM Watson Edge Analytics nu kan köras på Dell Edge Gateway för att kunna bearbeta data i nära anslutning till sensorerna för att ge snabbare insikter och snabbare kunna fatta beslut. Data skickas också vidare till Watsons IoT-platform för big dataanalys.

Dells budskap under konferensen i Las Vegas är att man har branschens bredaste erbjudande inom infrastrukturlösningar för uppkopplade prylar, något som kanske inte HPE är beredda att skriva under på men när man nu fått med sig IBM i IoT-båten lär det borga för tunga satsningar på detta allt hetare område.