Intel är på gång med en ny generation Xeonprocessor som är kopplade till supersnabba minnen. Får man tro de beräkningar som Intel nu gått ut med innebär dessa framsteg att SAP:s användare av system som bygger på minnesdatabasen Hana kan räkna med stora prestandaförbättringar. Här talas det nämligen om arbetsflöden som är 1,6 gånger snabbare jämfört med system som bygger på version 4 av Xeon E7.

xeon-platinum
 

Det är under den pågående konferensen SAP Sapphire Now i Florida som företrädare för Intel presenterar den nya generationen processorer och minnen. Här framkommer det att SAP har certifierat Hana med stöd för sex gånger större systemminnen vilket innebär att man kan köra minnesmoduler med 3 TB på servrar som har fyra Xeonprocessorer och 6 TB om servern rymmer åtta processorer. De nya minnesmodulerna är av typen Optane 3D Xpoint som ska komma i full produktion i samband med lanseringen av Xeon Cascade Lake nästa år.

OptaneSSD%20P4800X
 

Intels nya minnesmodul Optane har tagit tio år att utveckla och det första resultatet presenterades i mars i form av Optane SSD P4800X som uppges vara tusen gånger snabbare jämfört med traditionella nand-minnen. Redan sommaren 2015 presenterade Intel och Micron en ny minnesprocessor kallad 3D XPoint som sedan dess blivit lite försenad men ska allt nu börja integreras med Intels Xeonplattform.

Tekniken bygger på flashdiskar men ska ha tusen gånger bättre hållbarhet jämfört med vanliga ssd-enheter samt klara tio gånger snabbare dataströmmar jämfört med dram-minnen.