I början på året lanserade Microsoft en mobil version av beslutsstödsplattformen Power BI och nästa steg i utvecklingen är en uppgradering som gör det möjligt att få fram resultat med hjälp av chattliknande funktioner.

Den satsning på mobil hantering av beslutsstödsplattformen Power BI som Microsoft länge jobbat med inleddes med att företaget förra sommaren presenterade ett telefongränssnitt mot Power BI. Det följdes i höstas av ett tillägg som gjorde det möjligt att kolla på BI-rapporter i telefonerna medan en fullvärdig mobil klient inte kom förrän i början på 2017.

powerbi-windowsphone
 

Sedan dess har Microsoft insett att det inte är helt lätt att mata in uppgifter på små telefonskärmar och att processen lär gå snabbare om man kan jobba med ett chattlikande gränssnitt. Därför kommer nu en uppgradering av Q&A, den tolkningstjänst som finns i Power BI, som anpassas för mobila användare. Här finns nu ett mobilvänligt system med knappar som leder vidare till olika perspektiv som man letar efter i sina resultat. Systemet uppges vara självlärande där resultaten bygger på frågor som andra tidigare ställt. Ett exempel som nämns är om ekonomichefen på ett globalt företag frågar efter den totala omsättningen och sedan även får en lista på omsättningen per region.

Först ut att få testa de nya funktionerna är de som använder Apples mobiler, surfplattor och även Apple Watch. Microsofts produktchef Miguel Martinez säger till Eweek att man lagt ner mycket krut på att få funktionerna att fungera på iOS. Det innebär att man till exempel direkt på sin smarta klocka kan få information om viktiga händelser som påverkar företagets resultat.

Mobil hantering av affärskritisk data ställer givetvis höga krav kring säkerheten och Miguel Martinez betonar att den mobila versionen av Power BI följer de krav på policys och liknande som sätts upp i Intune. Det innebär exempelvis att administratören kan lägga in blockeringar för möjligheter att ta skärmdumpar och liknande på känsligt material.

Microsoft är en ganska ny aktör på marknaden för beslutsstöd och den första versionen av Power BI dök först upp som en del av Office 365 i september 2014.