När Dell lanserade den nya versionen av XPS 13 i början på året framhölls den som minst i värden i den kategori som brukar kallas två i ett, alltså en dator som snabbt kan omvandlas till surfplatta.

Den nya modellen väger 1,24 kilo (1,29 med tryckkänslig skärm) är åtta millimeter tjock på det smalaste stället men det är ju möjligt att någon annan hunnit lansera någon kompaktare modell sedan dess.

Nu finns den i alla fall tillgänglig på den svenska marknaden där ingångspriset är satt till 16 000 kronor. Det låter mycket men ligger väl i linje med många av konkurrenterna i denna lättviktskategori där skärmstorleken brukar ligga på 13,3 tum.

Något som utmärker dessa datorer är att de är ganska avskalade från det mesta när det gäller anslutning av kringutrustning så det första man måste införskaffa en antingen en fullvärdig dockningsstation eller åtminstone en adapter från usb c till fullstora usb.

dell-xps-13-2-in-1
 

Datorer i denna kategori brukar inte ens ha uttag för minneskort så för mig som ofta har med mig kameran ute på jobb känns det bra att hitta en liten lucka för de små sd-korten (MicroSD) så man slipper leta efter ytterligare en adapter.

När det gäller processorkraft ligger nya XPS i framkant eftersom den försetts med den sjunde generationens Intel Core i7-processor där även grafikprestandan skruvats upp ett snäpp med Intel HD Graphics 615. Det är något man tydligt märker av vid redigering av tyngre bilder och inte minst video.

Med hjälp av mätverktyget PCMark 8 från Futuremark kan man få fram att XPS 13 2-i-1 har bättre prestanda än exempelvis HP Spectre, Lenovo Thinkpad X260 och Acer S7. Däremot är den något klenare än till exempel Den standardversion av XPS 13 som kom för några månader sedan samt även Asus Zenbook 3.

Kompakta datorer av det här slaget börjar ligga väl i linje med traditionella, stationära datorer och vore det inte för de höga priserna skulle jag nog rekommendera de flesta att satsa på en bärbar dator med dockningsstation i stället för en stationär. Dells nya Thunderbolt-dockningsstation TB16 kostar hela 4 500 kronor och är väl främst av intresse för den professionella marknaden. Med den på plats kan man ansluta tre full HD-skärmar eller två 4K-skärmar via en och samma usb c-uttag.

Dock ska tilläggas av nya XPS 13 fungerar förvånansvärt bra även utan att kopplas till stor skärm och fullstort tangentbord. Den är en fröjd att jobba med och har förvånansvärt bra ljud och bild när man ska koppla av med en film i surfplatteläge. Turligt nog ligger även batteritiden bra till trots att den här modellen har ett något klenare batteri jämfört med det som sitter i vanliga XPS 14. Det står det i reklammaterialet att den ska klara 15 timmars normal drift men kör man med ett testprogram som mäter tiden vid kontinuerligt filmtittande kommer man upp i 7,5 timmar, vilket måste ses som helt ok.

Sammanfattningsvis kan sägas att XPS 13 2-i-1 har det mesta man kan begära när det gäller lättviktsdatorer och inte minst sådana som kan omvandlas till surfplattor. Den är en riktigt bra arbetshäst med topprestanda, robust utförande och dessutom riktigt snygg! Om det inte vore för det höga priset skulle jag nog införskaffa just den här modellen privat. Nu kan jag bara hoppas att arbetsgivaren delar min förtjusning.