Microsofts satsning på mobilplattformerna Windows Mobile eller Windows Phone har aldrig lett till något genombrott och nu meddelar företagets chef för operativsystem Joe Belfiore att man kastar in handduken.

På Twitter skriver Joe Belfiore att Microsoft kommer att leverera buggfixar och säkerhetsuppdateringar till det mobila operativsystemet men att man inte kommer att leverera nya versioner av varesig Windows Mobile eller den telefonserie som tidigare gick under namnet Nokia.

Joe Belfiore skriver även att han själv gått över till telefoner som bygger på Android något som även Microsofts grundare Bill Gates har gjort, enligt vad han själv sa till Fox News i september.

Det som gäller nu från Microsofts sida är att man framöver kommer att stöda kunder som vill använda Apples iOS eller Googles Android på sina telefoner och att webbläsaren Edge ska kommer i versioner för båda dessa operativsystem.

Bland de få etablerade tillverkarna av telefoner som fortsatt satsa på Windows Mobile märks HP med serien Elite X3. Men ny meddelar HP att denna avancerade telefonserie ska fasas ut.

Skälet till det är att Microsoft inte tänker vidareutveckla Windows 10 Mobile med Continuum, alltså den funktion som omvandlar en telefon till fullfjädrad dator.

Microsoftchefens utspel om den mobila plattformen kommer i samband med att företagets vd Satya Nadella lanserar sin nya bok Hit Refresh. Här beskriver Satya Nadella mobilsatsningen som ett halvhjärtat fiasko och skriver att han själv gav tummen ner till köpet av Nokia 2013.

I boken beskriver han varför han inte var för Nokia-köpet: "I did not get why the world needed the third ecosystem in phones, unless we changed the rules... But it was too late to regain the ground we had lost. We were chasing our competitors' taillights."