Danska Columbus förvärv av den svenska koncernen iStone innebär att det skapas en kraftfull aktör på affärssystemmarknaden. De båda bolagen får tillsammans 2 000 anställda i ett 15-tal länder.

– Vi ser fram emot att få välkomna iStones kompetenta medarbetare. Tillsammans blir vi marknadsledande i Norden och en global spelare att räkna med, säger Columbus vd Thomas Honoré i ett uttalande.

Columbus betalar 230 miljoner kronor för de första 51 procenten av iStone, en affär som förväntas bli klar strax efter årsskiftet. Planen är sedan att de resterande 49 procenten av det svenska bolaget ska förvärvas i flera steg under de kommande tre åren.

iStone uppger att man är den största, oberoende partnern till Infor M3 globalt och samtidigt en ledande leverantör av lösningar inom Microsoft, e-handel och SAP.

I en kommentar till affären skriver Jonas Andersson, Sverigechef för HerbertNathan & Co, att det dansk-svenska bolaget får kompetens och täckning för ett flertal affärssystem samt specialistkompetens för ett flertal branscher, inte minst retail.

”Även om trenden med konsolidering av partners inom affärssystem är generell och inte avser något specifikt affärssystem är det kristallklart att den hetaste marknaden just nu gäller partners till Microsoft och med fokus på applikationsserien Dynamics. Det verkar vara målet för ett flertal riskkapitalbolag att förvärva allt som går att förvärva när det gäller Microsoft Dynamics och anledningen är att de ser Microsoft som framtidens huvudleverantör av affärssystem globalt sett.”

Den börsnoterade it-konsulten Columbus är främst specialiserad på retail-, livsmedels-, och tillverkningsindustrin med mer än 25 års erfarenhet. Företaget har 1300 medarbetare på kontor i tio länder. Förvärvet av iStone innebär att man på allvar får insteg på den svenska marknaden samt öka sin omsättning med 50 procent.