Efter ett sexårigt utvecklingsarbete har israeliska StorOne kommit till skott med en lagringsplattform där man lovar att sänka kundernas kostnader rejält samtidigt som de får mångdubbel prestanda.

StorOnes huvudprodukt är en mjukvara som går under namnet Total Resource Utilisation (TRU) som går att köra på alla typer av lagringsenheter, alltså både flash och roterande hårddiskar. Allt sedan starten 2011 har bolagets paroll varit att kunna öka prestandan utan att användarna ska behöva tillföra mängder av hårdvara. Det berättar företagets grundare Gal Naor när Ekonomit träffar honom och hans team på huvudkontoret i Ra'anana norr om Tel Aviv.

– Inga andra kommer nära oss när det gäller låg resursförbrukning inom det område som vi brukar kalla full wire-speed revolution, säger Gal Naor.

Han talar om möjligheten att kunna göra obegränsat antal snapshots utan minskad prestanda där man lätt kommer upp i 600 000 flyttalsoperationer per sekund.

När Gal Naor ska beskriva Total Resource Utilisation gör han gärna jämförelser med Henry Fords uttalande: ”Om vi hade frågat folk om vad de ville ha skulle de ha sagt snabbare hästar”. Med detta menar Gal Naor att StorOne hittat en lösning som de traditionella lagringsföretagen inte kunnat förutse.

– Vårt system kräver mindre hårdvara för samma prestanda jämfört med konkurrenterna och vi bryr oss dessutom inte om vilken typ av hårdvara kunderna ska använda.

Säljmodellen påminner om teleoperatörerna som säljer abonnemang oavsett vilka telefoner kunderna har. Minsta priset är 1500 dollar per månad ink 150 TB (200 000 iops) där priset per GB är en cent. För 10 PB ligger priset därmed på cirka 20 000 kronor per månad vilket dessutom ska innebära tre gånger bättre prestanda på valfri hårdvara. På företagets snabbaste enhet talas det om överföringshastigheter på 18 GB per sekund och lagringsvolymer på hela 15 PB.

Enligt StorOne innebär en satsning på deras plattform att man kan erbjuda samma prestanda på en mellanstor lagringsenhet (med bara fyra flashdiskar) som kunderna normalt måste införskaffa en fullmatat high end-produkt för att få.

Den kommersiella lanseringen av StorOne S1 med mjukvaran Total Resource Utilisation skedde i slutet på november och nu under våren inleder StorOne de första sonderingarna kring internationell expansion där produkterna förhoppningsvis även ska börja säljas av svenska aktörer.