För den som inte kan eller vill installera tunga cad-program eller bildbehandlare i sin dator öppnas nu nya möjligheter att köra det mesta via webbläsaren. Det gäller även för skolor som använder Chromedatorer utan varesig Windows eller hårddiskar.

– Det vi gör är att omvandla traditionella Windowsprogram till molnappar och redan från starten för fem år sedan fick vi mycket uppmärksamhet med artiklar där läsarna kunde starta Photoshop genom att klicka på en bild i artikeln, säger Carsten Puls, produktchef på företaget Frame.

Hans företag har ett nära samarbete både med Adobe, VMware och Microsoft.

– Microsoft Azure Remote App var lite samma som vi gjort men de hade bara produkten i två år så i augusti 2017 la de ner produkten och överförde sina kunder till vår plattform. Fördelen för Microsoft är att Frame drar kunder till Azure. Kunderna köper Azure från Microsoft och Frame från oss, säger Carsten Puls.

Samarbetet med VMware handlar om Workspace One, även det en plattform för att köra program i webbläsaren och Carsten Puls säger att den produkten är utvecklad ihop med Frame.

Traditionellt är det främst Citrix som brukar tala om möjligheten att köra valfria program på såväl tunna klienter som mobiltelefoner.

– Med Citrix är vi fortfarande konkurrenter men de har svårt att få sin modell att funka. Många av deras kunder har gått över till oss. Citrix-kunder är den kategori som det är lättast att sälja Frame till. De har redan vanan att jobba via webbläsare men uppskattar en plattform som är mer lätthanterlig. De har dessutom inte någon bindning till AWS eller Azure. Hos oss betalar man bara för det man använder.

Vanliga VDI-lösningar innebär att man betalar för tillgång till tjänsterna dygnet runt medan Frames kunder bara betalar för det de använder.

Carsten Puls uppger att Frame ingår i AWS partnernätverk men är inte bundna till denna plattform.

– AWS lanserade Workspaces och Appstream ungefär samtidigt som vi började rulla ut produkterna. De har dock en del begränsningar. Appstream 2.0 rättade till en del fel men fortfarande ligger de långt efter.

– En fördel med oss är att vi är helt oberoende av bakomliggande teknik, något som säkerhetstjänsterna uppskattar.

Bland de första kunderna som började använda Frames produkter 2014 märks Sony, Adobe och Leapfrog och sedan har företaget fått med sig en rad skolor och universitet, exempelvis Autodesk University som använder Frame inom utbildningen så de kan köra på tunna klienter.

Carsten Puls uppger att både ÅF konsult och Configura i Linköping hör till kunderna men dessa båda bolag vill inte gå ut med hur de använder produkterna.